Contact
Bel voor meer informatie 06-19782091 | of mail naar: info@natuurpresentaties.nl

facebook logo   facebook logo   facebook logo facebook logo

Wandel- en skihotel Gürgaletsch (Tschiertschen) – Alpennatuur

Natuurpresentaties en het Nederlandse wandel- en skihotel Gürgaletsch (voorheen Alpina) in het Zwitserse Tschiertschen waren vanaf 2012 tot en met 2017 met een groene draad aan elkaar verbonden. Samen boden ze elk jaar arrangementen onder de vlag Alpennatuur. Wandelen over de versteende zeebodem, geïmponeerd worden door de botsing tussen twee continenten, bedwelmd door bloemengeuren en genietend van kleurige vlindervleugels.

Even voorstellen: Wandelhotel Gürgaletsch
Een paar honderd jaar geleden kwamen de Walsers uit het Berner Oberland naar Graubünden, het kanton in het oosten van Zwitserland. Ze namen hun karakteristieke chalet-architectuur mee. Hun lieflijke, houten huisjes met de ver overstaande daken vormen nu in het plaatsje Tschiertschen (1347 meter) een symbool van vriendelijkheid, rust en harmonie. In het klassieke, romantische en toch eigentijdse Hotel Gürgaletsch heerst dezelfde sfeer, aangevuld met de ‘Hollandse slag’ van wees gewoon jezelf. Ontspannen en informeel. Het gezamenlijke eten ’s ochtends en ’s avonds (ook vegetarisch) wordt besloten met het samen afruimen en dekken van de tafels voor de volgende maaltijd. Ontspannen, actief en betaalbaar.

Reizen naar Tschiertschen
Geen zin in een lange autoreis naar Chur en de eindeloze kronkelweg omhoog naar Tschiertschen? Kies dan voor de combinatie trein/postbus of voor de meest comfortabele optie: een touringcar vanaf Arnhem naar Chur. Met een hotelbusje word je vervolgens naar de voordeur van Hotel Gürgaletsch gebracht.

Wandelen
Het uitgebreide wandelgebied heeft voor zowel beginnende als geoefende wandelaars veel te bieden. Bijna dagelijks verzorgt Wandelhotel Gürgaletsch bijzondere uitstapjes naar de mooiste locaties. Soms loop je daarna terug naar het hotel of naar een andere afgesproken plaats. Vanaf Arosa kun je met de kabelbaan direct naar 2500 meter hoogte en dan beginnen met een lange afdaling naar Tschiertschen. Maar de omgeving heeft meer te bieden dan alleen wandelplezier en schitterende uitzichten. Lang geleden botste hier het Afrikaanse eiland Adria tegen het oude Europa. Overal liggen brokken kalksteen en graniet als stille getuigen van dit natuurgeweld. En dat resulteert weer in een ongekend rijke flora. Kalkmijdende en kalkminnende planten groeien bijna door elkaar. Letterlijk duizenden orchideeën, inclusief het zeldzame vrouwenschoentje, kleuren de hellingen. En waar bloemen zijn kun je vlinders verwachten. Elke zomerse wandeling levert al snel tientallen soorten erebia’s, parelmoervlinders, blauwtjes en mogelijk zelfs apollovlinders op. Gemzen zijn geregeld te zien op de hogere hellingen en het gefluit van alpenmarmotten klinkt overal. In elk dorp rond Tschiertschen zitten wel zwarte roodstaarten en Europese kanaries. In de gemengde bossen kun je vuurgoudhaantjes tegenkomen. Nog hoger kom je in het domein van alpenheggenmussen en notenkrakers.

Tip: boek ‘Alpennatuur’ samen met een comfortabele busreis vanaf Arnhem of Utrecht tot vlakbij de voordeur van het hotel.

Bloemenwandelingen 7 juni – 15 juni 2017
Ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal groeit en bloeit in deze periode? Wandel dan mee in de omgeving van Tschiertschen onder begeleiding van natuurgids Betty Kooistra. Met haar kennis over planten, fotografie, haar humor, en haar prachtige Friese accent zorgt zij voor een vrolijke sfeer in het hotel en tijdens de wandelingen.

Alpennatuur voorjaarsboden 16 juni – 24 juni / Alpennatuur zomerweelde 25 juni – 4 juli 2017
Vanaf half juni ontmoeten voorjaar en zomer elkaar op de Alpenwei. Vroege kwastjesbloemen en primula’s bloeien gelijktijdig met vrouwenschoentjes en witte muggenorchissen. Vanaf de eerste warme dagen beginnen vlinders massaal te vliegen en de trekvogels zijn weer helemaal terug. Magere alpenmarmotten komen vrolijk uit hun hol na de lange winterslaap. Tijdens deze themaweken worden elke dag wandelingen en enkele avonden presentaties aangeboden.

Zomerse aanbiedingen (geldig tot 15 maart:

 7 – 24 juni (bij minimaal 7 overnachtingen): gratis wandelkaart, gratis ons boek “Alpennatuur Tschiertschen” en een 40 cc Gürgaletsch bidon.

25 juni – 4 juli (bij minimaal 9 overnachtingen): 1 gratis overnachting.

Sfeerverhalen
Even sfeer proeven? Bestel dan het tekst- en fotoboek “Alpennatuur Tschiertschen” (100 blz. € 17,50 excl. Porto). Het is te bestellen bij Natuurpresentaties. Voor een preview klik je op de illustratie hieronder). Ook kun je klikken op het blog van Wandelhotel Gürgaletsch of op de volgende impressies in woord en beeld:

  1. Preview zomer 2017 
  2. Alpennatuur, Grande finale 
  3. Toppers Alpennatuur 2015
  4. Septemberpracht Tschiertsen
  5. Orchideeëntuin Tschiertschen
  6. Alpenvlinders

Kosten:

€ 75,- per persoon per dag all-in (alle maaltijden, overnachting, excursiebegeleiding). Busreis Arnhem–Chur– Tschiertschen: zie info.

Bijzondere aanbiedingen: kijk bij de thema’s, leuke verrassingen liggen voor u klaar.

Prijsinformatie en boeken:

Verzekerd zijn van een plaats? Reserveer dan vroegtijdig bij: Wandelhotel Gürgaletsch.