Fleurig leven rond stad en dorp
In een tijd dat steeds meer particuliere tuinen verstenen, veranderen steeds meer gemeentelijke bermen in fleurige bloemenlinten. Niet helemaal natuurgetrouw, maar mooi is het wel. Kees Boele, bioloog, voorheen o.a. werkzaam bij Hortus Haren en nu eigenaar van Natuurpresentaties, neemt u in een avondvullend programma mee op een kijktocht door het wilde groen. Wat er groeit en bloeit en dat een jaar rond. Tijdens de avond is er volop gelegenheid om vragen te stellen over floristische vondsten waarvan u altijd al graag de naam had willen weten.
Bioloog Kees Boele (Natuurpresentaties, Haren) is geboren in Assen, bijna aan de oever van het Anreper Diepje. Al meer dan veertig jaar vertelt hij rijk geïllustreerde verhalen over dit bijzondere gebied.
Bestuiving , bloemetjes en bijtjes
Bloeiende planten waren er al voor de eerste bij uit zijn korf vloog. Water en wind zorgden voor de bestuiving. Pas toen de echte bloemplanten ontstonden kwamen er meer opties. Kevers als stuifmeeleters, wel efficiënt maar tegen hoge kosten. Vlinders, zweefvliegen en vogels zijn al veel beter. Geef ze wat nectar en zonder verdere verplichtingen nemen ze stuifmeel mee naar andere planten. Bijen en hommels zitten er wat tussenin, van alles nemen ze hun portie maar ze laten voldoende over voor succesvolle zaadvorming. In deze presentatie neemt botanicus Kees Boele u mee op een verrassende tocht langs bloemen en bestuivers.
Wat eet er van mijn plant?
Taxussnuitkever, groot avondrood en trips. Onder de loep of als foto zijn het schitterende insecten maar op lavas, fuchsia en olifantsvoet zijn het maar lastige knagers. Bioloog Kees Boele presenteert met “Wat eet er van mijn plant” een bonte parade van kleine en grote dieren die in elke kamer- of tuinplant een rijk gedekte tafel zien.Bioloog Kees Boele (Natuurpresentaties, Haren) is geboren in Assen, bijna aan de oever van het Anreper Diepje. Al meer dan veertig jaar vertelt hij rijk geïllustreerde verhalen over dit bijzondere gebied.
Tuinsafari, grote en kleine vijf
“The big five”. Iedereen die wel eens een Afrikaanse reis gemaakt heeft kent deze uitdrukking. Je moet ze gezien hebben, lijkt het wel. Maar wie kent de grote of de kleine vijf uit onze eigen tuinen? Kleurrijk, bijzonder en steeds weer mooi om er oog in oog mee te staan. Bioloog en natuurpresentator Kees Boele neemt u mee op safari in de achtertuin. U zult versteld staan van wat er leeft zonder gezien te worden. Een avondvullende ontdekkingstocht door het wilde groen in onze woonomgeving.
Paddenstoelen, vormrijk bijzonder
“Mysterieus, bijzonder, magisch”, woorden die vroeger gebruikt werden als het over paddenstoelen ging. Ze verschijnen uit het niets, zijn even te zien en verdwijnen dan weer. Sommige eetbaar, andere giftig en een enkeling werd gebruikt als middel om in contact te komen met de voorouders. Voor een bioloog als Kees Boele zijn paddenstoelen niets meer of minder dan verspreiders van sporen. Opkomend uit een zwamvlok en in korte tijd een zichtbaar bewijs van de aanwezigheid van schimmels. Unieke organismen, want alleen zij kunnen houtige vezels verteren en zo boom en struik na hun dood weer terugbrengen in het wereldwijde voedselweb. In een kleurige presentatie krijgt u een beeld van de enorme variatie aan paddenstoelen in de Nederlandse natuur.
Mossen, kleine, groene pareltjes
Mos tussen het gras, iedereen begint erover. Maar er is meer dan haakmos dat ons beeld van een groene grasmat verstoort. Mogelijk waren het samen met wat wieren de eerste landbewonende plantjes. Geen wortels, geen transportsysteem, geen nerven en toch meer dan 400 miljoen jaar succesvol aanwezig. Feitelijk zijn het enkele, nauwelijks met elkaar verwante, plantengroepen. Wat ze gemeen hebben is meestal hun kleine formaat. Alleen haarmossen willen bossig uitgroeien. Maar in Nederland zijn er ook soorten die je alleen met een loep kunt ontdekken. Overal zijn ze te vinden, maar vocht en schaduw genieten de voorkeur. Kees Boele, afgestudeerd als mossendeskundige en natuurpresentator, neemt u mee op ontdekkingstocht langs deze kleine, groene pareltjes.
Korstmossen, een gelukkig huwelijk
Een korstmos, geen plant, geen dier maar wat is het dan wel? Een gelukkig huwelijk, dat is wel zeker. De partners kunnen bijna niet zonder elkaar. De ene partner is een eencellig algje, meestal groen, die zorgt voor het dagelijks brood. De ander is de schimmel die het grote werk mag oppakken. Opbouw van het huis (thallus), de eiwitproductie, het transport en ook nog eens de voortplanting. Stap eens in de wondere wereld van de korstmossen. Kees Boele, bioloog en natuurpresentator neemt u mee op een kleurige ontdekkingstocht.