Het jaar rond kan ik op aanvraag een gevarieerd programma bieden bestaande uit algemene natuurwandelingen of thema-excursies binnen Nederland aanbieden.

Als de excursie vanuit Natuurpresentaties aangeboden wordt zijn de kosten vermeld onder aan het blokje tekst. Alleen voor deze excursies gelden onze algemene voorwaarden, deze vindt u hier.

5 t/m 17 juni De Okavango Delta en Chobe – luxe safari – Labrys Reizen
Een zeer exclusieve en luxe reis naar de mooiste natuurgebieden van Botswana. Van de droge Kalahari naar de juist in die periode drijfnatte Okavango Delta. Met vooral aandacht voor vogels en zoogdieren maar ook flora. Voor een uitgebreide beschrijving klik op Informatie en opgave.

20, 27 juni, 4 juli of 16, 23 en 30 juli NRC Webshop Academie – Wandelreeks Natuur Noord-Brabant
Wandelreeks met drie excursies Brabantse beken.Brabants water staat steeds meer in de belangstelling. Verdroging in de zomer, overstromingen in de winter, alles vraagt om bijstelling van waterbeheer. De reeks begint bij De Beerze: rond deze beek is in de afgelopen jaren gigantisch veel werk verzet om delen van de beek hun oorspronkelijke bedding terug te geven. Waar mogelijk werden stuwen vervangen door visvriendelijke passages en een vele hectares groot doorstroommoeras mocht weer elke winter onderlopen. Onze wandeling gaat eerst stroomafwaarts tot aan het begin van de Kampina en daarna deels terug langs de andere oever. De Dommel is alleen in de bovenloop een beek, verder stroomafwaarts is het een niet doorwaadbare riviertje. Delen van het beekbegeleidende bos zijn weer terug en vroegere meanders hersteld. De Loonse Molenwandeling voert eerst stroomopwaarts om daarna met een ruime boog weer terug te keren naar het startpunt. Het Merkske, waar de reeks eindigt, is grotendeels nog in oorspronkelijke staat te bewonderen. Machtige populieren omzomen delen van deze Nederlands-Belgische beek. Schrale hooilanden worden bezocht door boomkikkers en bijzondere libellen. Onze wandeling voert door de Halsche Beemden (Castelre), een van de mooiste delen van het Merkske. Kosten en opgave

5 augustus  Landschapswandeling Oisterwijkse Bossen – Heiligeboom – Grand-café ’t Stokske / Lunchcafé B&B Den Heykant en Maretakkenkwekerij – Moergestel 
Dit is de tweede landschapswandeling PLUS 2023, nu met een zomers accent.  Start 10.00 uur met koffie bij ’t Stokske, Zandstraat 1 , Moergestel. Vanaf 10.30 uur wandeling door de Oisterwijkse Bossen, landschap lezend, verdiepend in oude streeknamen en kenmerkende flora ontdekken. Tussen de middag lunchen we bij Den Heykant en gaan daarna op bezoek bij de buren, de Maretakkenkwekerij annex kruidenparadijs. Uiteraard kunt u hier ook het nodige voor de eigen tuin aanschaffen. Daarna lopen we via Heiligeboom en ’t Hild terug naar ’t Stokske voor een afsluitend drankje. Kosten: € 18,- incl. excursie en eenvoudige lunch, excl. overige consumpties.. Informatie en opgave.

26 augustus bloembezoekers – Grand-café ’t Stokske – Moergestel 
Bijen, zweefvliegen, diverse groepen wespen en uiteraard allerlei kevers. Dat is wat er te vinden is op en rond bloemen. Deze excursie geeft u een introductie in diverse groepen insecten. Start 10.00 uur met koffie, Zandstraat 1 , Moergestel. Kosten: € 9,00 (exclusief consumpties). Informatie en opgave.

23 september Herfstwandeling – Grand-café ’t Stokske – Moergestel 
Paddenstoelen, plantengallen, zaden en vruchten. Allemaal aspecten van de herfst waar u mee kunt kennismaken tijdens deze excursie. Start 10.00 uur met koffie, Zandstraat 1 , Moergestel. Kosten: € 9,00 (exclusief consumpties). Informatie en opgave.

14 oktober – paddenstoelen met lunch – Grand-café ’t Stokske – Moergestel 
Midden herfst is toch echt paddenstoelentijd. Tijdens een excursie van ruim twee uur gaat u op zoek naar russula’s, melk- en fopzwammen, boleten, bovisten en elfenbankjes. Na afloop staat er in ’t Stokske een heerlijke zwammige lunch voor u klaar., Zandstraat 1 , Moergestel. Kosten: volgen. Informatie en opgave.