Contact
Bel voor meer informatie 06-19782091 | of mail naar: info@natuurpresentaties.nl

facebook logo   facebook logo   facebook logo facebook logo

Excursiekalender

Het jaar rond bieden wij een gevarieerd programma bestaande uit algemene natuurwandelingen, thema-excursies en meerdaagse activiteiten. Soms onder eigen vlag, vaak als onderdeel van het aanbod van Stichting Het Drentse Landschap, de Koningsherberg (Anloo), restaurant van Tarel (Taarlo) en Wandelhotel Gürgaletsch. Wandelingen in Noord-Nederland worden verzorgd door het team van Natuurpresentaties Haren, in de Achterhoek door Sylvia Reinderink.

Kosten zijn vermeld bij elke excursie. Onze algemene voorwaarden vindt u hier.

9 – 11 juni: 3 dagen Helgoland, zeevogels en zeehonden
Helgoland ligt in de Duitse bocht op ruim 3 uur varen vanaf Bremerhaven. Het bestaat feitelijk uit twee eilanden, het hoofdeiland ( 2 x 1 kilometer) met de karakteristieke 70 meter hoge zandstenen klif en iets oostelijk het zandeiland Düne. Bij vogelaars staat vooral de enorme zeevogelkolonie met jan-van-gent, zeekoet, alk, drieteenmeeuw en noordse stormvogel in de belangstelling. Het jaar rond kunnen er echter de meest bijzondere trekvogels aangetroffen worden in de bosjes rond het dorp. Soorten die o.a. gezien kunnen worden zijn bonte kraai, appelvink en wespendief. Düne is bekend om zijn grote aantal, bijna tamme, grijze en gewone zeehonden. Grote afstanden lopen is niet nodig, alles ligt letterlijk bijna onder handbereik op deze kleine eilanden. Kosten voor deze meerdaagse excursie bestaan uit een vast  bedrag (€ 95,- dit is inclusief excursieleider en overtochten Bremerhaven – Helgoland en Helgoland – Düne, en € 15,- pp enkele reis kilometervergoeding voor meerijdende passagiers) en een variabel bedrag (accommodatie en maaltijden). Interesse? Stuur vandaag nog een mail, de excursie is inmiddels bijna vol. Voor een groep is er nog een tweede weekend mogelijk: 19-21 mei).

Opgave

16 juni – 24 juni Alpennatuur voorjaarsboden / 25 juni – 4 juli 2017 Alpennatuur zomerweelde 
Vanaf half juni ontmoeten voorjaar en zomer elkaar op de Alpenwei. Vroege Kwastjes-bloemen en Primula’s bloeien gelijktijdig met Vrouwenschoentjes en Witte Muggenorchissen. Vanaf de eerste warme dagen beginnen vlinders massaal te vliegen en de trekvogels zijn weer helemaal terug. Magere Alpenmarmotten komen vrolijk uit hun hol na de lange winterslaap. Tijdens deze themaweken worden elke dag wandelingen en enkele avonden presentaties aangeboden. En helemaal gemakkelijk, u kunt in Utrecht of Arnhem instappen bij Swiss Travels voor een directe verbinding naar de voordeur van Wandelhotel Gürgaletsch.  (n.b.: reserveer zo snel mogelijk, in de afgelopen vijf jaar geregeld vol geboekt).

Opgave

25 juni: Restaurant van Tarel (Taarlo) – libellenexcursie met aansluitend lunch, 11.30 – 13.30 uur
De oude ijsbaan van Loon, ten zuiden van Taarlo, is voor libellen en waterjuffers een kroonjuweel. Platbuiken, koraaljuffers, pantserjuffers en nog veel meer kleurige soorten kunnen er gezien worden. En met hulp van een goed net kunt u ze ook nog eens van dichtbij bekijken.  € 27,00 p.p. (inclusief excursie en lunch). Deze excursie wordt begeleid door libellenexpert René Manger.

Opgave

2 juli: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet elke maand een andere wandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

7 juli: Nachtvlinderbelevenis met zeilklipper Najade (Zoutkamp) – Lauwersmeer, inloop 19.30 uur, start 20.30, terug 01.00 
Voor het derde jaar bieden VOF Zandbankzeilcharters en Natuurpresentaties weer een zeer bijzondere belevenis: zeilen, heerlijke hapjes en nachtvlinders kijken op een onbewoond eiland midden in het Lauwersmeer. En om het plezierig af te sluiten kunt u aan boord overnachten en de volgende ochtend na het ontbijt terugrijden naar huis. Kosten: € 49,00 inclusief zeiltocht, consumpties, koffie, thee, nachtvlinderbelevenis (exclusief andere drankjes). Overnachting met ontbijt aan boord € 30,00.

Opgave

21 juli: Natuurkampeerterrein De Pomp (SBB, Kollumerwaard) – Nachtvlinderbelevenis, 20.30 uur
Net als vorig jaar bezoekt de nachtvlinderbelevenis dit schitterende natuurkampeerterrein aan de rand van het Lauwersmeer. Met een korte inleiding en zodra het donker wordt rustig wachtend op wat het verlichte laken gaat bezoeken. Van knalgele hagendoorn tot de kleinste bladroller. Elke keer weer bijzonder mooi. Informatie en overnachten: mail even met de camping.

22 juli: Natuurkampeerterrein Landgoed Quadenoord (Renkum) – Nachtvlinderbelevenis, 20.30 uur 
Er zijn zo van die vaste plekken waar de nachtvlinderbelevenis elk jaar terugkeert. Quadenoord behoord daar ook toe, op de rand van uiterwaard en Veluwe kunnen elk jaar weer tientallen soorten vlinders gespot worden . Met een korte inleiding en zodra het donker wordt rustig wachtend op wat het verlichte laken gaat bezoeken. Van dennenpijlstaart tot braamvlinder. Elke keer weer bijzonder mooi.  Informatie en overnachten: mail even met de camping.

23 juli: Natuurkampeerterrein De Maasakker (Megen) – Nachtvlinderbelevenis, 20.30 uur 
Nachtvlinders kijken in de uiterwaarden van de Maas, dat is wat natuurkampeerterrein De Maasakker dit jaar voor de tweede keer aan wil bieden. Met een korte inleiding en zodra het donker wordt rustig wachtend op wat het verlichte laken gaat bezoeken. Met misschien wel ligusterpijlstaarten maar zeker ook vele andere soorten.  Informatie en overnachten: mail even met de camping.

24 juli: Natuurkampeerterrein De Duiventoren (Dorst) – Eetbaar wild groen (14.00 uur) en nachtvlinderbelevenis (20.30 uur)
Elk jaar weer op de agenda van de Duiventoren, eerst genieten van eetbaar groen met een excursie en proeverij en daarna ’s avonds genieten van nachtvlinders. Van bonte braamvlinders tot groene zomervlinders. Elke keer weer bijzonder mooi. Informatie en overnachten: mail even met de camping.

25 juli: Kampeerterrein Harskamperdennen (Kootwijk) – Nachtvlinderbelevenis, 20.30 uur 
Natuurbeleving en nachtvlinders gaan hand in hand bij de Harskamperdennen. Elke bezoeker wordt bij binnenkomst begroet met een pasteltekening van een vriendelijke witte tijger en jaarlijks kan men aanschuiven bij een nachtvlinderbelevenis. Na een korte inleiding en zodra het donker wordt rustig wachtend op wat het verlichte laken gaat bezoeken. Met misschien dennenpijlstaarten, bruine granietuilen maar zeker ook vele andere soorten.  Informatie en overnachten: mail even met de camping.

26 juli: Natuurkampeerterrein ’t Scharvelt (Haarlo) – Nachtvlinderbelevenis, 20.30 uur
Gezelligheid, gemoedelijkheid en genieten staan al zes jaar als vaste onderdelen van de nachtvlinderbelevenis op ’t Scharvelt. Na een korte inleiding en zodra het donker wordt schuift iedereen aan bij het verlichte laken naast de vlinderweide. Met misschien grote zomervlinders maar zeker ook vele andere soorten.  Informatie en overnachten: mail even met de camping.

27 juli: Natuurkampeerterrein Wildemansheerd (Schildwolde) – Nachtvlinderbelevenis, 20.30 uur
Nachtvlinders kijken in een prachtige Groningse boerentuin, gelegen vlakbij het nieuwe natuurgebied Roegwolt. Dat is wat de Wildemansheerd wil bieden met een nachtvlinderbelevenis.  Na een korte inleiding en zodra het donker wordt schuift iedereen aan bij het verlichte laken naast de vlinderweide. Met misschien opnieuw ligusterpijlstaarten maar zeker ook vele andere soorten.  Informatie en overnachten: mail even met de camping.

28 juli: Natuurkampeerterrein Landgoed de Barendonk (Beers) – Nachtvlinderbelevenis, 20.30 uur
Natuurbeleving en kamperen op de Barendonk zijn bijna synoniem. En dat Na een korte inleiding en zodra het donker wordt schuift iedereen aan bij het verlichte laken naast de vlinderweide. Met misschien opnieuw ligusterpijlstaarten maar zeker ook vele andere soorten.  Informatie en overnachten: mail even met de camping.

29 juli: Natuurkampeerterrein Eco-tourist farm de Biezen (Aarle-Rixtel) – natuurdag, 10.30 uur
De Biezen, verscholen achter een haag en ingebed in het landschap is meer dan een camping. Een arboretum, beeldentuin maar bovenal een fantastisch mooi natuurreservaat. Met twee excursies en een nachtvlinderavond, uiteraard met daartussen heerlijke biologische pannenkoeken, is het elk jaar eindeloos genieten van flora en fauna. Informatie en overnachten: mail even met de camping.

30 juli: Kampeerterrein De Gastmolen (Vaals) – Nachtvlinderbelevenis, 20.30 uur
Al zes jaar reist de nachtvlinderbelevenis naar het uiterste puntje van Nederland. De Gastmolen, tussen Vaals en Lemiers, is synoniem met Limburgse gastvrijheid en dat weten de nachtvlinders ook. Na een korte inleiding schuift iedereen aan bij het verlichte laken. Met misschien opnieuw beide soorten bosrankspanners maar zeker ook vele andere soorten.  Informatie en overnachten: mail even met de camping.

31 juli: Camping De Vledders (Schipborg) – Nachtvlinderbelevenis met vleermuis, 20.30 uur
Kamperen bijna aan de oevers van de Drentsche Aa, dat biedt de Vledders en nog veel meer.  Voor hun gasten bieden ze een uitgebreid programma in groene tinten met vlinders en vleermuizen als vast item. Na een korte inleiding gaat de lamp aan en schuift iedereen aan bij het verlichte laken. Maar we gaan niet alleen wachten op groot avondrood; de batdetector staat aan om passerende rosse vleermuizen, laatvliegers, dwergvleermuizen en misschien nog veel meer te laten horen (en zien).  Informatie en overnachten: mail even met de camping.

3 augustus & 17 augustus: Kampeerterrein Beek en Hei – Nachtvlinderbelevenissen, 20.30 uur
Twee keer nachtvlinders kijken op camping Beek en Hei staat er op de agenda. Inmiddels een vertrouwd thema in Otterlo en altijd weer een feest voor jong en oud. Blijft elke keer weer spannend, wat gaat er landen op het doek? Pijlstaarten zijn grotendeels al uitgevlogen in augustus maar ringelrupsvlinders zijn ook donzig mooi. Informatie en overnachten: mail even met de camping.

4 augustus: Kampeerterrein de Blauwe Haan / natuurkampeerterrein de Groene Hen (Uffelte) – Nachtvlinderbelevenis, 20.30 uur
Het Drents plateau is rijk aan nachtvlindersoorten, ook begin augustus kunnen hier leuke soorten verwacht worden. Grote hageheld hoort daar zeker bij, een echte druktemaker bij het verlichte laken. Informatie en overnachten: mail even met de camping.

6 augustus: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet elke maand een andere wandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

10 augustus: Camping De Vledders (Schipborg) – insectenbelevenis, 13.30 – 16.00 uur
Kamperen bijna aan de oevers van de Drentsche Aa, dat biedt de Vledders en nog veel meer.  Voor hun gasten bieden ze een uitgebreid programma in groene tinten met elk jaar weer een libellen- en vlinderbelevenis rond vennen en zandverstuiving. Bijen, zweefvliegen en roofzuchtige kevers zijn ook zeker te zien.  Informatie en overnachten: mail even met de camping.

13 augustus: Restaurant van Tarel (Taarlo) – excursie zomerweelde met aansluitend lunch, 11.30 – 13.30 uur
Zomer in het dal van de Drentsche Aa. De orchideeën zijn uitgebloeid maar kattenstaarten hebben het overgenomen. Vlinders, beekjuffers en bizarre zweefvliegen bevolken het luchtruim. Deze tocht is vooral een zwerftocht op zoek naar bijzondere flora en fauna in de Heest. € 27,00 p.p. (inclusief excursie en lunch).

Opgave

27 augustus – 4 september: Alpennatuur in beeld 
“Onverwacht schitterend”, dat was een verraste reactie op de eerste themaweek Herfstpracht in 2013. Vliegende Notenkrakers kijken begin september  verrast rond op verstilde alpenweiden. Zomerse toeristen zijn naar huis, niemand ziet dat bosranden diep donkerblauw kleuren van honderden bloeiende Zijdeplantgentianen. Nog lager lijkt een roze deken van Herfsttijloos over de hooilanden geplooid. Jonge steenarenden verkennen de bergtoppen rond Tschiertschen en ontdekken misschien wel dat zij hun wereld mogen delen met een onverwachte wandelaar. Je kunt in Utrecht of Arnhem instappen bij Swiss Travels voor een directe verbinding naar de voordeur van Wandelhotel Gürgaletsch.

Opgave

3 september: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet elke maand een andere wandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

Natuurpresentaties - Bosanemoon_Roderwolde, Kleibos_150412-8523