Contact
Bel voor meer informatie 06-19782091 | of mail naar: info@natuurpresentaties.nl

facebook logo   facebook logo   facebook logo facebook logo

Excursiekalender

Het jaar rond bieden wij een gevarieerd programma bestaande uit algemene natuurwandelingen, thema-excursies en meerdaagse activiteiten. Soms onder eigen vlag, vaak als onderdeel van het aanbod van anderen zoals Stichting Het Drentse Landschap, de Koningsherberg (Anloo), restaurant van Tarel (Taarlo) en Hotel Alpenhof (Fügen, Zillertal). Wandelingen in Noord-Nederland worden verzorgd door het team van Natuurpresentaties Haren, in de Achterhoek door Sylvia Reinderink.

Kosten zijn vermeld bij elke excursie. Onze algemene voorwaarden vindt u hier.

6 mei: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet deze maand ee echte voorjaarswandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

15 mei: Nationale Vogelweek: vogelzang Landgoed Heidepark (Tilburg), 19.30 – 21.45 uur
Zingend de dag afsluiten, dat doen vele vogels in april en mei. Natuurpresentaties, (vorig jaar verhuisd naar Tilburg en voorheen o.m. vogelweekexcursies aanbiedend in Drenthe), helpt u tijdens deze avondwandeling door landgoed Heidepark de verschillende soorten te herkennen. Uiteraard wordt de verrekijker ook gericht op andere soorten die we tijdens deze wandeling kunnen verwachten zoals boompieper, bonte vliegenvanger en gekraagde roodstaart. Kosten: € 5,00 / p.p.. Opgave: Nationale Vogelweek.

19 mei: Het Drentse Landschap en Nationale Vogelweek: vroege vogelexcursie Asserbos, 06.00 – 08.30 uur
Ochtendconcert met in de hoofdrol zanglijster en roodborst maar veel leuker zijn de bijrollen van gekraagde roodstaart, boomkruiper en bonte vliegenvanger. VOL (wilt u op de wachtlijst? Stuur dan een mailtje naar info@natuurpresentaties.nl).

19 mei: Het Drentse Landschap – Vledderhof: amfibieën en reptielen excursie. 11.00 uur – 15.00 uur
Voor de derde keer onze jaarlijkse speurtocht naar ringslangen, hazelwormen, kamsalamanders en nog veel meer. Tip: deze excursie is steeds bijzonder populair en er kunnen maximaal 20 personen mee. Kosten: € 9,00 / p.p.

Opgave

19 mei: Landgoed ’t Zand, Zelhem – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
Alweer voor het zevende jaar nachtvlinderactiviteiten op natuurkampeerterreinen. Beginnend met een nieuwe presentatie en daarna gaat de nachtvlinderlamp aan. Appeltak, hagedoornvlinder, kleine beer; als het weer een beetje meewerkt kunnen er tientallen kleine en grote, bonte en minder kleurige vlinders verwacht worden op het laken. Interesse? Mail even met de camping: info@landgoedhetzand.nl.

20 mei: Landgoed ’t Zand, Zelhem – Eetbare wilde planten ; 10.00 –  12.45 uur
Eetbaar wild groen krijgt steeds meer belangstelling maar hoe herken je wat eetbaar is? Landgoed ’t Zand biedt daarvoor een korte wandeling met hun huisbioloog van Natuurpresentaties. Reken niet op grote wandelafstanden, de camping staat al vol met eetbaar groen. Vogelmuur, madelief, paardenbloem, haagwinde en nog veel meer wordt u aangereikt om eens te proeven. Interesse? Mail even met de camping: info@landgoedhetzand.nl.

20 mei: Camping de Rimboe, Lunteren – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
Na zes jaar nachtvlinderbelevenis toch steeds weer nieuwe locaties. Dit jaar op eerste Pinksterdag in Lunteren. Als altijd beginnend met een presentatie en daarna gaat de nachtvlinderlamp aan. Witte grijsbandspanner, puta uil, vuursteenvlinders: als het weer een beetje meewerkt kunnen er tientallen kleine en grote, bonte en minder kleurige vlinders verwacht worden op het laken. Interesse? Mail even met de camping: info@campingderimboe.com.

1 – 3 juni: Helgoland – Zeevogels en zeehonden, weekendexcursie
Op verzoek ook in 2018 weer een weekend naar de rode kliffen van Helgoland. Op vrijdagochtend gaan we met de boot vanaf Bremerhaven of Cuxhaven en zijn dan rond de middag aankomen op het meest bizarre Noordzee eiland. Steil uit zee oprijzend als een gebroken tand met aan de oostkant een klein tweede eilandje, Düne. Jan van Genten, zeekoeten, alken, noordse stormvogels en drieteenmeeuwen vinden er hun broedplek. Zeer zeldzame wilde kool bloeit begin juni in overdadig gele boeketjes.  Vrijdagmiddag staan de zeevogels op het programma, zaterdag besteden we op Düne met o.a. aandacht voor de vele grijze en gewone zeehonden, duinflora en alles wat er op en rond het strand te vinden is. Zondagochtend staat de noordpunt van Helgoland op het programma met mogelijk bijzondere kleine zangvogels. Rond 16.00 uur  nemen we de boot weer terug. Accommodaties zijn naar eigen keuze en kunt u zelf boeken (N.B. Helgoland is klein, dus wees er snel bij voordat alles vol is). Kosten: € 125,- inclusief veerboten, organisatie en excursie begeleiding; exclusief accommodatie, maaltijden en carpool naar de vertrek haven.

Opgave

3 juni: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet deze maand een echte voorjaarswandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

10 juni: Najade – Nachtvlinderavontuur Lauwersmeer, 20.00 – 00.30 uur
Voor de derde keer wordt de mogelijkheid geboden om met de dzeilklipper Najade van wal te steken, naar een onbewoond eiland te varen en daar bij de nachtvlinderlamp te wachten op wat komen gaat.  Vanaf 20.00 uur kan iedereen in Zoutkamp aan boord stappen van de Najade.  Terwijl de zon geleidelijk onder gaat zeilen we richting de onbewoonde eilandjes in het Lauwersmeer. Lekkere hapjes  van Gekruid en Geroerd maken daarna het verblijf bij het laken wel bijzonder aangenaam. Kees Boele heeft zijn wandelende encyclopedie bij zich en zal honderd uit kunnen vertellen. Wat er gezien wordt van de honderden soorten vlinders blijft een verrassing.  Tegen half één  zijn we terug in Zoutkamp. Kosten: € 45,- p.p. (inclusief zeiltocht, en begeleiding,  koffie, hapjes, exclusief drankjes.). Wil je blijven slapen, dan kan dat. Reserveer dit  zo snel mogelijk. (kosten € 30,- p.p.). Opgave verplicht (max 27 personen kunnen mee). Opgave: vofzandbank@planet.nl.

30 juni – 7 juli: Alpennatuur Zillertal – Bloemen en vlinders
In de tweede themaweek Alpennatuur in het Oostenrijkse Tirol bezoeken  we vanuit het Nederlandse Apart-Hotel Alpenhof (Fügen)  diverse locaties in en rond het Zillertal. Hoewel we met Alpennatuur naar alles kijken wat we tegenkomen is er steeds voor een extra accent gekozen. Begin juli begint het hoogseizoen van de Tiroolse vlinders en verandert de alpenwei in een dansend ballet, Drie avonden worden er korte en vooral kleurrijke presentaties gegeven rond geologie, orchideeën en vlinders. Interesse? Het aantal kamers is beperkt dus mail vandaag nog naar Wendy Tobben.

1 juli: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet deze maand een echte zomerwandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

26 juli: Camping Beek en Hei, Otterlo – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
Beek en Hei wordt ook dit jaar weer het decor van twee nachtvlinderbelevenissen. Als altijd in de natuur is geen moment hetzelfde en zeker geldt dat voor nachtvlinders. Na de inleidende presentatie wordt het dan ook weer spannend wat zich op het laken zal melden. Dennenpijlstaarten, als reusjes, zullen er zeker zijn maar komt ook het subtiel oranje-rood gekleurde rozenblaadje weer? Interesse? Mail even met de camping: info@beekenhei.nl.

28 juli: Landgoed Quadenoord, Renkum – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
Landgoed Quadenoord is al zeven jaar een vaste stopplaats voor de rondreizende nachtvlinderbelevenis. Beginnend met een nieuwe presentatie en daarna gaat de nachtvlinderlamp aan. Dennenpijlstaart, bruine granietvlinder, gele snuituil; als het weer een beetje meewerkt kunnen er tientallen kleine en grote, bonte en minder kleurige vlinders verwacht worden op het laken. Interesse? Mail even met de camping: info@quadenoord.nl.

29 juli: Natuurkampeerterrein ’t Scharvelt, Haarlo – Excursie bloembezoekers en nachtvlinderbelevenis 14.00 –  00.00 uur
Net als vorig jaar beginnen we ook nu weer bij de geweldige bloemenweide van ’t Scharvelt. Vier soorten zandoogjes,  dikkopjes, diverse bijen en wespensoorten. Het blijft een belevenis daar rond te lopen. Om 20.30 uur volgt de inleiding nachtvlinders en vanaf donker gaat de nachtvlinderlamp aan. Zomervlinder, groot avondrood en ligusterpijlstaart zijn afgelopen jaren vaak gezien. Interesse? Mail even met de camping: scharvelt@hetnet.nl.

2 augustus – Camping de Vledders, Schipborg Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
In Drentheis de Nachtvlinderbelevenis opnieuw te zien op de Vledders. Vlakbij de Drentsche Aa wordt het scherm heerlijk beschut opgezet. Na de presentatie gaat de nachtvlinderlamp aan en dan is het afwachten. Wat er gaat komen weten we nooit maar naarmate het later wordt worden steeds meer vlinders actief. Interesse? Mail even met de camping: info@devledders.nl

3 augustus: Eco-touristfarm de Biezen – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
Zeven jaar geleden is de Nachtvlinderbelevenis ontstaan op de Biezen. Wat toen nog even kijken was hoe dat zou gaan is inmiddels een vast terugkerend fenomeen met steeds weer andere vlinders die op het verlichte doek neerstrijken. Van pinokkiomot tot rozenblaadje, van reusachtige ligusterpijlstaart tot de kleine eikensteltmot. Inmiddels zijn op de Biezen al ruim 150 soorten genoteerd. Interesse? Mail even met de camping: info@eco-touristfarm.com.

9 augustus: Camping Beek en Hei, Otterlo – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
De tweede nachtvlinderpresentatie op Beek en Hei krijgt een extra accent mee. Tijdens de presentatie wordt extra aandacht gegeven aan enkele van de honderden soorten die ook bij u in de tuin kunnen voorkomen. Daarna gaan we naar buiten om te zien wat zich in het felle licht op het vlinderlaken gaat melden. Drukke huismoeders zullen er zeker zijn maar of er ook een rood weeskind even langs komt? Als altijd wordt het zeker weer verrassend spannend. Interesse? Mail even met de camping: info@beekenhei.nl.

13 tot 16 augustus: Ommen, Veldcursus voor jonge biologen
Voor het derde jaar organiseren KNNV, Anne Krediet en Natuurpresentaties een veldcursus voor jonge biologen. Drie dagen intensief werken aan je eigen kennis op het gebied van flora, fauna en ecologie. Interesse? Kijk dan op Veldcursus en geef je vandaag nog op.

17 augustus: Camping de Bosgraaf, Lieren – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
Lieren is een nieuwe stopplaats voor de Nachtvlinderbelevenis. Als altijd beginnend met een nieuwe presentatie en daarna gaat de nachtvlinderlamp aan. In augustus zijn vrijwel alle grote pijlstaarten al verdwenen maar als het weer een beetje meewerkt kunnen er toch nog tientallen kleine en grote, bonte en minder kleurige vlinders verwacht worden op het laken. Interesse? Mail even met de camping: info@bosgraaf.nl.

25 augustus – 2 september: Alpennatuur Zillertal – Natuurbeleving op hoogte
In de derde themaweek Alpennatuur in het Oostenrijkse Tirol bezoeken  we vanuit het Nederlandse Apart-Hotel Alpenhof (Fügen)  diverse locaties in en rond het Zillertal. Hoewel we met Alpennatuur naar alles kijken wat we tegenkomen is er steeds voor een extra accent gekozen. Eind augustus staan enkele fraaie, niet al te zware toppentochten en de Hintertuxer gletsjer op het programma. Verder zullen op drie avonden korte en vooral kleurrijke presentaties gegeven worden rond geologie, orchideeën en vlinders. Interesse? Het aantal kamers is beperkt dus mail vandaag nog naar Wendy Tobben.

2 september – 8 september: Alpennatuur Zillertal – Alpenweiden en kristallen
Tijdens de vierde themaweek Alpennatuur in het Oostenrijkse Tirol bezoeken  we vanuit het Nederlandse Apart-Hotel Alpenhof (Fügen)  diverse locaties in en rond het Zillertal. Hoewel we met Alpennatuur naar alles kijken wat we tegenkomen is er steeds voor een extra accent gekozen. In deze week zal er vooral aandacht gegeven worden aan bijzondere geologie, stenen, kristallen en oeroude mijnbouw. Na het zomerseizoen komen de alpenweiden weer tot rust en bestaat er kans op ontmoetingen met alpenmarmotten. Verder zullen op drie avonden korte en vooral kleurrijke presentaties gegeven worden rond geologie, orchideeën en vlinders. Interesse? Het aantal kamers is beperkt dus mail vandaag nog naar Wendy Tobben.

20 oktober – 27 oktober: Alpennatuur Zillertal – Gouden herfst
In de laatste themaweek Alpennatuur 2018 in het Oostenrijkse Tirol bezoeken  we vanuit het Nederlandse Apart-Hotel Alpenhof (Fügen)  diverse locaties in en rond het Zillertal. Hoewel we met Alpennatuur naar alles kijken wat we tegenkomen is er steeds voor een extra accent gekozen. De herfst is in Tirol een bont kleurenfestijn. Lariksen hullen zich in goud, de laatste alpenbloemen zijn als helderblauwe sterren te vinden. Interesse? Het aantal kamers is beperkt dus mail vandaag nog naar Wendy Tobben.