Contact
Bel voor meer informatie 06-19782091 | of mail naar: info@natuurpresentaties.nl

facebook logo   facebook logo   facebook logo facebook logo

Excursiekalender

Het jaar rond bieden wij een gevarieerd programma bestaande uit algemene natuurwandelingen, thema-excursies en meerdaagse activiteiten. Soms onder eigen vlag, vaak als onderdeel van het aanbod van anderen zoals Stichting Het Drentse Landschap, de Koningsherberg (Anloo), restaurant van Tarel (Taarlo) en Hotel Alpenhof (Fügen, Zillertal). Wandelingen in Noord-Nederland worden verzorgd door het team van Natuurpresentaties Haren, in de Achterhoek door Sylvia Reinderink.

Kosten zijn vermeld bij elke excursie. Onze algemene voorwaarden vindt u hier.

4 maart: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet elke maand een andere wandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

1 april: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet deze maand ee echte voorjaarswandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

21 – 22 april Wad een verrassing, weekendexcursie met de “Najade”
Weekend of twee dagtochten zeilen vanuit Lauwersoog o.l.v. de huisbioloog van de Najade, Kees Boele. We zeilen een dag op het zout en een dag op het zoet. Naast een heerlijke dag zeilen, zal er deze dag veel tijd zijn voor alles wat op en om het wad leeft. We zullen op een mooie plek droogvallen, om te kijken wat voor verrassingen hier te vinden zijn. Aan boord zullen we een sleepnetje uitgooien er zijn aquaria en loepen aan boord om alles nog eens nauwkeurig te kunnen bekijken. We gaan korren, bewonderen zeenaalden en gaan stekend op jacht naar Viking strandgapers. 21 april aan boord om 12.30 in Lauwersoog Buitenhaven.Van boord 21 april om 23.00 uur Lauwersoog Buitenhaven. 22 april aan boord 10.00 uur Lauwersoog Buitenhaven,  van boord 17.00 uur Zoutkamp. Zowel vooraf kan er aan boord overnacht worden. Met deze groep zeilen we zaterdagochtend naar Lauwersoog. Ook na het droogvallen waarbij we laat weer in Lauwersoog aankomen kan aan boord overnacht worden. Vervoer v.v. met auto’s kunnen we onderling regelen en hierin kunnen wij als bemanning ook meedenken. Zaterdag wordt gezorgd voor een warme maaltijd aan boord en zondag voor een heerlijke lunch. Ook is er tussen door koffie/thee te drinken plus op het eind een drankje. Prijs: € 85.- p.p.p.d. Overnachten is mogelijk € 25.-. Opgave: vofzandbank@planet.nl.

6 mei: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet deze maand ee echte voorjaarswandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

19 mei: Het Drentse Landschap en Nationale Vogelweek: vroege vogelexcursie Asserbos, 06.00 – 08.30 uur
Ochtendconcert met in de hoofdrol zanglijster en roodborst maar veel leuker zijn de bijrollen van gekraagde roodstaart, boomkruiper en bonte vliegenvanger. Kosten: € 8,00 / p.p.. Opgave: Nationale Vogelweek

19 mei: Het Drentse Landschap – Vledderhof: amfibieën en reptielen excursie. 11.00 uur – 15.00 uur
Voor de derde keer onze jaarlijkse speurtocht naar ringslangen, hazelwormen, kamsalamanders en nog veel meer. Tip: deze excursie is steeds bijzonder populair en er kunnen maximaal 20 personen mee. Kosten: € 9,00 / p.p.

Opgave

19 mei: Landgoed ’t Zand, Zelhem – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
Alweer voor het zevende jaar nachtvlinderactiviteiten op natuurkampeerterreinen. Beginnend met een nieuwe presentatie en daarna gaat de nachtvlinderlamp aan. Appeltak, hagedoornvlinder, kleine beer; als het weer een beetje meewerkt kunnen er tientallen kleine en grote, bonte en minder kleurige vlinders verwacht worden op het laken. Interesse? Mail even met de camping: info@landgoedhetzand.nl.

20 mei: Landgoed ’t Zand, Zelhem – Eetbare wilde planten ; 10.00 –  12.45 uur
Eetbaar wild groen krijgt steeds meer belangstelling maar hoe herken je wat eetbaar is? Landgoed ’t Zand biedt daarvoor een korte wandeling met hun huisbioloog van Natuurpresentaties. Reken niet op grote wandelafstanden, de camping staat al vol met eetbaar groen. Vogelmuur, madelief, paardenbloem, haagwinde en nog veel meer wordt u aangereikt om eens te proeven. Interesse? Mail even met de camping: info@landgoedhetzand.nl.

1 – 3 juni: Helgoland – Zeevogels en zeehonden, weekendexcursie
Op verzoek ook in 2018 weer een weekend naar de rode kliffen van Helgoland. Op vrijdagochtend gaan we met de boot vanaf Bremerhaven of Cuxhaven en zijn dan rond de middag aankomen op het meest bizarre Noordzee eiland. Steil uit zee oprijzend als een gebroken tand met aan de oostkant een klein tweede eilandje, Düne. Jan van Genten, zeekoeten, alken, noordse stormvogels en drieteenmeeuwen vinden er hun broedplek. Zeer zeldzame wilde kool bloeit begin juni in overdadig gele boeketjes.  Vrijdagmiddag staan de zeevogels op het programma, zaterdag besteden we op Düne met o.a. aandacht voor de vele grijze en gewone zeehonden, duinflora en alles wat er op en rond het strand te vinden is. Zondagochtend staat de noordpunt van Helgoland op het programma met mogelijk bijzondere kleine zangvogels. Rond 16.00 uur  nemen we de boot weer terug. Accommodaties zijn naar eigen keuze en kunt u zelf boeken (N.B. Helgoland is klein, dus wees er snel bij voordat alles vol is). Kosten: € 125,- inclusief veerboten, organisatie en excursie begeleiding; exclusief accommodatie, maaltijden en carpool naar de vertrek haven.

Opgave

3 juni: Koningsherberg (Anloo) – Koningswandeling, inloop 10.30 uur, start 11.00, terug 16.00 
Loopt u ook graag? Maar liever niet alleen? Of gewoon geen gedoe met kaarten en routebeschrijvingen. Op zoek naar de meest bijzondere plekjes waar oeroude roots van het landschap nog te vinden zijn? En onderweg oog krijgen voor bijzondere natuurbelevingen? Uw gids zet deze maand een echte voorjaarswandeling uit en laat onderweg de mooiste landschappen, planten en dieren zien. Maximale wandelafstand 15 km. Kosten: € 8,00 exclusief consumpties.

Opgave

10 juni: Najade – Nachtvlinderavontuur Lauwersmeer, 20.00 – 00.30 uur
Al weer voor de derde keer wordt de mogelijkheid geboden om met de dit jaar 120 jaar geworden zeilklipper Najade van wal te steken, naar een onbewoond eiland te varen en daar bij de nachtvlinderlamp te wachten op wat komen gaat.  Vanaf 20.00 uur kan iedereen in Zoutkamp aan boord stappen van de Najade.  Terwijl de zon geleidelijk onder gaat zeilen we richting de onbewoonde eilandjes in het Lauwersmeer. Lekkere hapjes  van Gekruid en Geroerd maken daarna het verblijf bij het laken wel bijzonder aangenaam. Kees Boele heeft zijn wandelende encyclopedie bij zich en zal honderd uit kunnen vertellen. Wat er gezien wordt van de honderden soorten vlinders blijft een verrassing.  Tegen half één  zijn we terug in Zoutkamp. Kosten: € 45,- p.p. (inclusief zeiltocht, en begeleiding,  koffie, hapjes, exclusief drankjes.). Wil je blijven slapen, dan kan dat. Reserveer dit  zo snel mogelijk. (kosten € 30,- p.p.). Opgave verplicht (max 27 personen kunnen mee). Opgave: vofzandbank@planet.nl.

23-30 juni: Alpennatuur Zillertal – Voorjaarsflora
Sprankelend nieuw in 2018: vijf themaweken Alpennatuur in het Oostenrijkse Tirol. Vanuit het Nederlandse Apart-Hotel Alpenhof (Fügen) wandelen we op diverse locaties in en rond het Zillertal. Hoewel we met Alpennatuur naar alles kijken wat we tegenkomen is er steeds voor een extra accent gekozen. We beginnen met voorjaarsflora. Kwastjesbloemen, krokussen en sleutelbloemen komen als eerste in bloei als de laatste sneeuw gesmolten is. Drie avonden worden er korte en vooral kleurrijke presentaties gegeven rond geologie, orchideeën en vlinders. Interesse? Het aantal kamers is beperkt dus mail vandaag nog naar Wendy Tobben.

30 juni – 7 juli: Alpennatuur Zillertal – Bloemen en vlinders
In de tweede themaweek Alpennatuur in het Oostenrijkse Tirol bezoeken  we vanuit het Nederlandse Apart-Hotel Alpenhof (Fügen)  diverse locaties in en rond het Zillertal. Hoewel we met Alpennatuur naar alles kijken wat we tegenkomen is er steeds voor een extra accent gekozen. Begin juli begint het hoogseizoen van de Tiroolse vlinders en verandert de alpenwei in een dansend ballet, Drie avonden worden er korte en vooral kleurrijke presentaties gegeven rond geologie, orchideeën en vlinders. Interesse? Het aantal kamers is beperkt dus mail vandaag nog naar Wendy Tobben.

26 juli: Camping Beek en Hei, Otterlo – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
Beek en Hei wordt ook dit jaar weer het decor van twee nachtvlinderbelevenissen. Als altijd in de natuur is geen moment hetzelfde en zeker geldt dat voor nachtvlinders. Na de inleidende presentatie wordt het dan ook weer spannend wat zich op het laken zal melden. Dennenpijlstaarten, als reusjes, zullen er zeker zijn maar komt ook het subtiel oranje-rood gekleurde rozenblaadje weer? Interesse? Mail even met de camping: info@beekenhei.nl.

28 juli: Landgoed Quadenoord, Renkum – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
Landgoed Quadenoord is al zeven jaar een vaste stopplaats voor de rondreizende nachtvlinderbelevenis. Beginnend met een nieuwe presentatie en daarna gaat de nachtvlinderlamp aan. Appeltak, hagedoornvlinder, kleine beer; als het weer een beetje meewerkt kunnen er tientallen kleine en grote, bonte en minder kleurige vlinders verwacht worden op het laken. Interesse? Mail even met de camping: info@quadenoord.nl.

9 augustus: Camping Beek en Hei, Otterlo – Nachtvlinderbelevenis 20.30 –  00.00 uur
De tweede nachtvlinderpresentatie op Beek en Hei krijgt een extra accent mee. Tijdens de presentatie wordt extra aandacht gegeven aan enkele van de honderden soorten die ook bij u in de tuin kunnen voorkomen. Daarna gaan we naar buiten om te zien wat zich in het felle licht op het vlinderlaken gaat melden. Drukke huismoeders zullen er zeker zijn maar of er ook een rood weeskind even langs komt? Als altijd wordt het zeker weer verrassend spannend. Interesse? Mail even met de camping: info@beekenhei.nl.

25 augustus – 2 september: Alpennatuur Zillertal – Natuurbeleving op hoogte
In de derde themaweek Alpennatuur in het Oostenrijkse Tirol bezoeken  we vanuit het Nederlandse Apart-Hotel Alpenhof (Fügen)  diverse locaties in en rond het Zillertal. Hoewel we met Alpennatuur naar alles kijken wat we tegenkomen is er steeds voor een extra accent gekozen. Eind augustus staan enkele fraaie, niet al te zware toppentochten en de Hintertuxer gletsjer op het programma. Verder zullen op drie avonden korte en vooral kleurrijke presentaties gegeven worden rond geologie, orchideeën en vlinders. Interesse? Het aantal kamers is beperkt dus mail vandaag nog naar Wendy Tobben.

2 september – 8 september: Alpennatuur Zillertal – Alpenweiden en kristallen
Tijdens de vierde themaweek Alpennatuur in het Oostenrijkse Tirol bezoeken  we vanuit het Nederlandse Apart-Hotel Alpenhof (Fügen)  diverse locaties in en rond het Zillertal. Hoewel we met Alpennatuur naar alles kijken wat we tegenkomen is er steeds voor een extra accent gekozen. In deze week zal er vooral aandacht gegeven worden aan bijzondere geologie, stenen, kristallen en oeroude mijnbouw. Na het zomerseizoen komen de alpenweiden weer tot rust en bestaat er kans op ontmoetingen met alpenmarmotten. Verder zullen op drie avonden korte en vooral kleurrijke presentaties gegeven worden rond geologie, orchideeën en vlinders. Interesse? Het aantal kamers is beperkt dus mail vandaag nog naar Wendy Tobben.

20 oktober – 27 oktober: Alpennatuur Zillertal – Gouden herfst
In de laatste themaweek Alpennatuur 2018 in het Oostenrijkse Tirol bezoeken  we vanuit het Nederlandse Apart-Hotel Alpenhof (Fügen)  diverse locaties in en rond het Zillertal. Hoewel we met Alpennatuur naar alles kijken wat we tegenkomen is er steeds voor een extra accent gekozen. De herfst is in Tirol een bont kleurenfestijn. Lariksen hullen zich in goud, de laatste alpenbloemen zijn als helderblauwe sterren te vinden. Interesse? Het aantal kamers is beperkt dus mail vandaag nog naar Wendy Tobben.