Steenmarters en Boommarters, ondernemende predatoren.

Steenmarters, iedereen heeft er wel van gehoord maar wie heeft ze ooit met eigen ogen gezien? Rumoerige dakacrobaten, knagers aan autokabels of stinkende zolderbewoners zijn slechts enkele van de beschrijvingen die vaak worden gegeven aan deze kleine roofdieren. Eens bijna uitgestorven maar nu weer helemaal terug! De boommarter lijkt er veel op, maar is veel zeldzamer en komt zelden in huis en tuin.

Bioloog Kees Boele neemt u mee in de bijzondere wereld van deze marters. U maakt kennis met zijn familieleden, zijn leefgewoontes en zijn menuwensen.

Kraanvogels, unieke vogels

Sinds deze eeuw hebben we weer broedende kraanvogels in Nederland. Op de uiterste westrand van het verspreidingsgebied van de europese kraanvogel blijft het een hachelijke onderneming. Nu profiterend van nieuw natuurbeheer maar meteen al aanlopend tegen ruimtegebrek. In deze presentatie geeft bioloog Kees Boele een overzicht van de complete kraanvogelfamilie met speciale aandacht voor onze eigen soort.

Vogeltrek in breed perspectief

Deze presentatie is een samenvatting van de cursus Vogeltrek in breed perspectief, ontwikkeld en gegeven voor de Seniorenacademie en de Vogelwerkgroep N.O. Gelderland. Beginnend met een brede inleiding waarom en hoe vogels trekken wordt al snel de focus gelegd op verschillende groepen trekvogels. Met het onderzoek naar o.a. de Waddenzee als schakel in de “global flyway” en het onderzoek van de Werkgroep Grauwe Kiekendief zijn veel nieuwe gegevens over kust- en roofvogels beschikbaar gekomen. Maar ook bonte vliegenvangers, fluiters en brandganzen worden gevolgd met de modernste apparatuur. Vogeltrek is al meer dan een eeuw onderwerp van studie maar nog dagelijks worden nieuwe ontdekkingen gedaan.

Het groot insectenboek

Misschien weet u het niet, maar er zijn meer mieren dan mensen op deze aardbol. Zonder bijen, vlinders en zweefvliegen geen bestuiving. Maar steekmuggen, daar moeten we niets van hebben. Insecten, we kunnen er niet zonder. Sommige zien we echter liever gaan dan komen. Maar hebt u er ooit wel eens goed naar gekeken? De duikvlucht van de vliegendoder gevolgd? Een luizenboerderij bezocht? Bioloog Kees Boele stapt als de beroemde Erik in het “grote” insectenboek de wereld van de zespoters binnen. De meest bizarre maar ook kleurrijke wezens komt u tegen als u deze presentatie volgt.

Nachtvlinders, mysterieuze schonen van de nacht

Atalanta’s, kleine vosjes, citroenvlinders, veel mensen kennen ze. Maar wie heeft er gehoord van wapendrager, houtspaander of witte tijger? Toch komen deze nachtvlinders, samen met vaak honderden andere soorten, in elke tuin geregeld langs. Soms om te snoepen van een bloeiende buddleia of kamperfoelie maar veel vaker om een geschikte kraamkamer voor hun rupsen te vinden.

Bioloog Kees Boele neemt u in een avondvullend programma mee in de mysterieuze en vaak verrassend mooie wereld van nachtvlinders. In 2012 en 2013 heeft hij voor de Vlinderstichting de Nachtvlinderestafette verzorgd, een vlinderreis langs 39 natuurkampeerterreinen.

Vlinders en hun waardplanten

Vlinders en planten, zonder elkaar kunnen ze niet. In deze presentatie gaat het niet over het volwassen stadium maar over jeugdige vlinders: rupsen. Sommige zeer kieskeurig, andere echte alleseters. De meeste eten groen, maar hout staat ook op het menu. En ben je bang voor koolmeessnavels? Dan ga je toch gewoon ’s nachts aan tafel. De bijzondere wereld van vlinders en rupsen door de ogen van bioloog Kees Boele.

Plantengallen en mineerders, knagers en mijnwerkers

Plant en dier zijn al miljoenen jaren verstrikt in een oneindige wedloop. De een wil groeien, de ander zoekt voedsel. Het gaat met grof geschut of lijdzaam ondergaan. Voor het eerste tekenen de minuscule mijnwerkers. Minerende insecten die tussen beide zijden van het blad hun weg zoeken, bladmoes etend en zich uiteindelijk verpoppend in of buiten de plant. Gallen zijn echter een heel ander verhaal. Hier is het de plant die een gevangenis bouwt rond de aanvaller. Geen kant meer op kan het jonge dier maar dat is ook niet nodig. Zacht galweefsel is precies wat het zoekt. Kees Boele, bioloog en natuurpresentator neemt u mee op ontdekkingstocht.

Vlinders in de winter, presentatie door Silvia Reinderink. Informatie 

Vlinders in de omgeving, presentatie door Silvia Reinderink. Informatie 

Vlinders in het buitenland, presentatie door Silvia Reinderink. Informatie